File de poveste

Intr-un Bucuresti al marilor sperante, iscate si alimentate de sfarsitul unui razboi mondial care ne-a redat demnitatea si nationalitatea, incepe povestea cladirii care dupa decenii de istorie va gazdui Hotelul Scala.

Metropola de azi era in acele vremuri un oras unde viata reincepea sa pulseze. Sa te plimbi pe stradutele Micului Paris? Era o aventura de nerefuzat, aventura mirosind a mere coapte, aventura animata de doamne elegante si domni galanti. Clopoteii primelor tramvaie, forfota trasurilor, claxoanele primelor automobile, toate intregeau imaginea unui Bucuresti interbelic in plina expansiune a renumelui.

In acel Bucuresti, doctorul Ion Moscu, personalitate de prim rang a timpului, primul medic roman specializat la Paris, dar si doctorul Patriarhului Romaniei din acea perioada si al Casei Regale, construieste imobilul unde se afla in prezent Hotelul Scala. Planurile arhitecturale semnate de celebrul architect Gh. Simotta, schitau o cladire predestinata succesului ambiental.

In stil neo-romanesc, pe un teren cumparat de familia Catargi, situat pe strada C.A. Rosetti, sub nr.19, se naste astfel una dintre cele mai frumoase constructii din Bucuresti si din Valahia, pastrate pana astazi.

Hotelul in trecut
Hotelul in prezent
Hotelul in exterior

O cladire cu istorie

Arhitectul Gh. Simotta, personalitate marcanta in randul arhitectilor romani, s-a format sub indrumarea arhitectului Petre Antonescu. S-a remarcat atat in arhitectura, cat si in pictura – acuarela si desen, operele lui fiind si astazi apreciate si foarte cautate de cunoscatori.

Opera arhitecturala a lui Gh. Simotta are un loc aparte in contextul creatiei romanesti. In peisajul urban al Bucurestiului de acum, cladirile sale poarta amprenta unei conceptii clare, care se repercuteaza de la volume la decoratii, la finisaje si in modul limpede, definit al decuparii lor in spatiu.

La inceput, discipol al stilului neo-romanesc, Ghoerghe Simotta dezvolta un stil personal de indepartata rezonanta balcanica si cu influente ale artei decorative bizantine (vizibile in detaliile de sculptura ornamentala).

Dintre creatiile sale importante, amintim Palatul Patriarhiei, Biserica Schitul Darvari, imobilele din strada C.A. Rosetti nr.19, Bdul Magheru nr.31, Aleea Modrogan nr.2, „Casa Ostirii”.

Nu doar Gh. Simotta a contribuit la valoarea inestimabila a cladirii care gazduieste astazi Hotelul Scala. Nume importante au ajutat la realizarea proiectului, precum: constructorul M. Theodorescu si „Fabrica de mobile a domnului Laurentiu Lengyel, furnisoare a Maiestatii Sale Regelui”.

Gramafon
Scara
Vitralii
Vioara